Остани свързан

Абониране

Абонирайте се и получавайте Hello!Bg

абонирай се
Tweet

Първо място за хор „Космически гласове” в най-престижния хоров конкурс в света

13.10.2015

Хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева се завръща триумфално от Мюнхен след победа в най-престижния хоров конкурс в света Let the Peoples Sing („Нека пеят народите”). Брилянтните изпълнения на момичетата заслужиха бурните аплодисменти на публиката и международното жури в Първо студио на Баварското радио в Мюнхен.

„Нека пеят народите” е световен хоров конкурс, организиран от Еврорадио. Провежда се на всеки две години от 1961 насам, когато е основан от BBC. След тежък селекционен процес жури от специалисти избира до 9 финалисти от държавите – членки на Еврорадио. Хоровете се състезават в три категории – детско/юношески, възрастни и т.нар. „отворена категория” за състави, които изпълняват музика в различен стил – фолклор, джаз, госпъл и др.

Тази година в конкурса участваха състави от Дания, Румъния, САЩ, Австрия, Германия, Швеция, Великобритания и Латвия, а измежду 7-членното жури впечатление правеше представителят на Ватиканското радио. Финалът на „Нека пеят народите”, който се проведе в неделя вечерта, беше излъчен пряко онлайн с видео и по всички радио станции, членове на Еврорадио.

Хор „Космически гласове” представи България с „Дилмано, Дилберо” (аранж. Красимир Кюркчийски) и „Мехметьо, севда голема” (аранж. Иван Спасов). Несъмнено изпълненията на българския хор силно развълнуваха и възхитиха публиката и журито, които дълго не спряха да ги аплодират. Диригентът Ваня Монева и момичетата ѝ получиха признанието на всички в залата и заслужено си тръгнаха с първата награда в своята категория.

Фото: PR

Анкета